Slag om Arnhem

De ‘Slag om Arnhem’ is de grootste operatie uitgevoerd op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In september 1944 waren de Geallieerden Europa aan het bevrijden van de Duitse bezetting. Begin september waren Frankrijk en België bevrijd, waarna Nederland het volgende land zou zijn. De Rijn vormde echter een obstakel om een snelle opmars van de geallieerden mogelijk te maken. Om dit obstakel te neutraliseren werd de Slag om Arnhem als onderdeel van Operatie Market Garden opgezet. 

De Slag om Arnhem begon op zondagochtend 17 september 1944 om 11.30 uur. Er werd begonnen met het bombarderen van de Duitse kazernes in Ede en Arnhem. ‘s Middags landen ongeveer 5.200 Britse soldaten per parachute of zweefvliegtuig in de omgeving van Arnhem. 18 September landen er nog eens 1.900 parachutisten als versterking. De bedoeling was dat deze soldaten snel zouden oprukken tot ze de John Frostbrug in Arnhem in handen hadden. Echter boden de Duitse troepen meer tegenstand dan verwacht, aan het einde van de dag wist alleen het tweede bataljon onder leiding van luitenant-kolonel John Frost het noordelijk bruggenhoofd te bemachtigen. 

In de dagen die volgden waren de Duitse troepen onverwacht in staat het Britse bruggenhoofd te isoleren, waardoor het bataljon van John Frost geen versterking kon krijgen. Daarnaast liepen de grondtroepen die vanuit het zuiden van Nederland kwamen om de veroveraars van de John Frostbrug te ontzetten grote vertraging op. Hierdoor konden ze niet op tijd bij de Arnhemse brug komen om het stokje Frost en zijn bataljon over te nemen. Het gevolg hiervan was dat op donderdag 21 september werd overgegaan tot overgave, de ‘Slag om Arnhem’ was voorbij.  

Tegenwoordig wordt de ‘Slag om Arnhem’ elk jaar herdacht tijdens de Bridge to Liberation.

© Bron: http://www.slag-om-arnhem.nl/